logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Veletrh starožitností Antique připomene vrcholy českého sklářství

Po téměř dvouleté pauze se na pražské Novoměstské radnici bude opět konat největší přehlídka starožitností v ČR – veletrh Antique. Proběhne od čtvrtka 23. září do neděle 26. září a to nejzajímavější ze své nabídky na něm představí pět desítek obchodníků s uměním a starožitnostmi. Hlavním tématem bude tentokrát sklo, expozice pořadatelské Asociace starožitníků bude proto akcentovat historické vrcholy českého sklářství: baroko, biedermeier/empír a secesi.

Otevírací doba / čt - ne

čt-so   23.-25. 9.    10-19 hod

ne              26. 9.    10-17 hod

VSTUPNÉ: základní 120 Kč, pro studenty a důchodce 80 Kč 

Antique, který se tradičně koná dvakrát ročně vždy na jaře a na podzim, proběhl naposledy v listopadu 2019. „Oba loňské veletrhy i letošní jarní jsme museli zrušit kvůli restrikcím souvisejícím s epidemií covid-19. Asociace starožitníků, která akci již od roku 1993 pořádá, přitom bohužel nedosáhla na žádnou ze státních podpor, které by nám mohly pomoci kompenzovat ztrátu z neuskutečněných akcí. Pro celý trh s uměním a starožitnostmi byl navíc uplynulý rok a půl extrémně náročnou dobou, někteří obchodníci museli skončit. Věřím ale v oživení zájmu o umění i obchodování s ním a jsem přesvědčený, že také Antique k němu může přispět,“ říká prezident Asociace starožitníků Jan Neumann.

Pocta českému sklářství

Mottem a červenou nití veletrhu je „České sklářství – umění a řemeslo, kterému se klaněl svět“.Tvrzení to není nijak přehnané, naše sklo zažilo v dějinách minimálně tři období, kdy stálo na vrcholu a bylo předmětem obdivu celého světa,“ vysvětluje viceprezidentka Asociace starožitníků Simona Šustková. „V době baroka české ryté a broušené sklo napodobovali řemeslníci po celém světě, další proslulost přinesly našemu sklářství artefakty ve stylu empíru a biedermeieru, kdy se české sklárny orientovaly na výrobu barevného skla nového složení a odstínů, a potřetí české sklo zazářilo v období secese,“ doplňuje S. Šustková. V těchto historických etapách bylo sklo nejen vizitkou kulturní a umělecké vyspělosti českých zemí, ale také významnou ekonomickou komoditou. To všechno jsou důvody, proč bude tentokrát velká pozornost v nabídce vystavovatelů věnována právě starožitnému sklu, samotná Asociace se chystá vystavit ve své expozici mimořádné kusy, které reprezentují historické vrcholy sklářství v českých zemích.

Poradna pro veřejnost a zápis do Rudolfinské akademie

Součástí veletrhu bude již tradičně také nedělní poradna pro veřejnost, na níž budou moci návštěvníci získat od přítomných expertů základní informace o stáří, původu a přibližné hodnotě vlastních starožitných předmětů. Na veletrhu se bude prezentovat také Rudolfinská akademie, rekvalifikační kurz Asociace starožitníků, který je určen nejen obchodníkům s uměním a profesionálům z oblasti muzejnictví a galerií, ale i laické veřejnosti s hlubším zájmem o umění a dějiny umění. Zájemci o studium se budou moci přímo na veletrhu ke studiu zapsat.

Asociace starožitníků, z. s., sdružuje obchodníky se starožitnostmi, jejími členy se mohou stát také majitelé soukromých galerií, antikvariátů a uměleckých aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Asociace usiluje o odborný rozvoj soukromého i veřejného sběratelství v České republice a profesionální podnikání v oblasti obchodu se starožitnostmi. Provozuje Rudolfinskou akademii, dvouletý rekvalifikační kurz, který poskytuje komplexní vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. Každý půlrok asociace pořádá veletrh Antique, na němž starožitníci představují veřejnosti nejzajímavější exponáty ze své nabídky. Asociace je členem Mezinárodní konfederace obchodníků s uměleckými díly C.I.N.O.A.

Více informací na: www.asociace.com

 

 

 

 

Kontakt pro další informace:

Lukáš Novák, lukas.novak@litigocommunications.cz





nahoru


logo Novoměstská radnice