logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Výstava Barvy přátel v Galerii ve věži musela být z důvodu koronavirové epidemie od 12. 10. 2020  přerušena. Nyní pokračuje od 3. do 13. prosince 2020.

 

Výstava ve věži Novoměstské radnice je příběhem dvou životních přátel. Představuje návštěvníkům nejen obrazy plné emocí a poznání, ale i dva osobité pohledy na svět.

Ak. mal. Vlastimil Elšík a ak. mal. Boris Jirků spolu prožili významný kus života. Společně studovali na UMPRUM v Uherském Hradišti a na Akademii výtvarných umění v Praze, v hlavním městě také oba žijí a tvoří.

Vernisáž výstavy se koná pro uzavřenou společnost, pouze pro předem zvané hosty na osobní pozvánky.

 

AKTUÁLNĚ:

OTEVÍRACÍ DOBA - Galerie ve věži / 3. - 13. 12. 2020

út - ne 10 - 16 hodin 

mezi 12. - 13. hod 30 minut polední pauza

http://www.nrpraha.cz/aktuality/96/konani-kulturnich-akci-v-souvislosti-s-narizenim-vlady-cr-behem-epidemie-koronaviru/ 

 

VSTUPNÉ:

v souvislosti se vstupem na věž: plné 60 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 130 Kč 

Ve volné tvorbě je společným znakem obou autorů specifické zaměření na figurální malbu, i když pojímanou odlišně. Vlastimil Elšík hledá inspiraci v přírodě a v životních příbězích, na vystavených obrazech se zrcadlí vodní hladiny a vytváří abstraktní hru tvarů. Postavy zobrazuje Vlastimil Elšík proporčně věrně, jeho malba plyne v přechodech barevných valérů a linií. U Borise Jirků můžeme naproti tomu vysledovat práci s výraznou obrysovou linkou a perspektivní nadsázku. Motivy jeho obrazů jsou jak snové tak kritické k okolní realitě, s velkým citem dává slovo svému zaujetí barvou. A právě prostřednictvím barvy obrazy Borise Jirků vyjadřují intenzivní emoce a vstupují do kontaktu s divákem.

Oba přátele spojuje ještě jeden výrazný projev jejich lásky k umění. Významnou část své energie věnují mladým adeptům výtvarného umění a snaží se jim předat vše, co během života načerpali. Vlastimil Elšík je zakladatelem studia E. dílna v Praze, kde stále učí. Boris Jirků je profesorem na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

Volná tvorba i výuka jsou součástí dialogu, který spolu Boris Jirků a Vlastimil Elšík celý život tvůrčím způsobem vedou – výstava na Novoměstské radnici je jeho pokračováním.

 

https://www.elsikvlastimil.cz 

 

http://www.borisjirku.cz 

https://www.facebook.com/BorisJirku/

 





nahoru


logo Novoměstská radnice