logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Termín výstavy je prodloužen až do 15. července 2021.

Výstava současných členů Sdružení českých umělců grafiků Hollar v Galerii ve věži Novoměstské radnice. 

Kurátorský tým: Xénia Hoffmeisterová, Lenka Vilhelmová, Miloslav Polcar

Zbyněk Janáček, Ondřej Michálek, Petr Nikl, Vladimír Suchánek, Šimon Brejcha, Iva Krupicová, Jana Šindelová, František Hodonský, Lenka Falušiová, Helena Horálková, Květa Pacovská, Pavel Hora, Bedřich Kocman, Martin Raudenský, Lenka Vilhelmová, Eduard Ovčáček, Martin Mulač, Milena Šoltészová, Boris Jirků, Miloslav Polcar, Zdena Kabátová-Táborská, Jiří Kornatovský, Jiří Samek, Jaroslava Severová, Xénia Hoffmeisterová, Zuzana Růžičková, Mikoláš Axmann, Jiří Anderle, Robin Kaloč, Saki Matsumoto, Emanuel Ranný, Klára Stodolová, Petr Štěpán, Marie M. Šechtlová a další.

 

Otevírací doba - Galerie ve věži:

úterý - neděle 10 - 18 hod

mezi 12. - 13. hod 30 minut polední pauza

čtvrtek 17. června od 17 hod:  komentovaná prohlídka výstavy s kurátory

 

VSTUPNÉ:

v souvislosti se vstupem na věž:

plné 60 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 130 Kč

 

Sdružení českých umělců grafiků HOLLAR patří k našim nejstarším a současně nejvýznamnějším uměleckým sdružením. Po celou dobu své existence se významně podílelo a podílí na utváření české kultury. Bylo založeno již v roce 1917, ještě před vznikem samostatného československého státu s cílem podpořit rozvoj českého umění, a to především volné umělecké grafiky a kresby. Do svého názvu přijalo jméno slavného českého rytce Václava Hollara (1607–1677).

Tématem výstavy NOVÉ CESTY / NOVÉ OBJEVY jsou celosvětové aktuální otázky a problémy; ekologické, otázky kulturní krajiny, etické, kdy člověk překračuje své biologické hranice, narušuje mechanismus přírodního výběru a nahrazuje jej svým vlastním zákonem „inteligentního designu.“  (Y. N. Harari)

Expozice poukáže na aktuální stav grafické volné tvorby, na vnímání nejen ustálené tradiční grafické definice, ale také na překračování jejich hranic, na pozice intermediálních platforem v grafickém médiu, které se zároveň myšlenkově – obsahově dotýkají společenských, politických ekologických problému současnosti.

Máme možnost se setkat s grafickým pojetí v dvourozměrné, ale i trojrozměrné tvorbě.

Výstavní projekt bude rozdělen do dvou hlavních sekcí vytvářejících dohromady plný obraz vnímání současného světa – vnitřního, osobního světa autora, a světa vnějšího, ve kterém se každým dnem a každou minutou pohybujeme. Oba světy se vzájemně prostupují a jsou v neustálé interakci, rozdělující linie je nejasná. Kde končí já a začíná vnější prostor? Kdy a kde se nachází objektivní svět? Je vůbec možné nahlížet vnější realitu objektivně, nezaujatýma očima?

 

Web: http://hollar.cz 

Facebook: https://www.facebook.com/GalerieHollar/ 

Instagram: https://www.instagram.com/galeriehollar/

Kontakt: T: 737 288 309 | galerie@hollar.cz / kslezakova@hollar.cz

 





nahoru


logo Novoměstská radnice